Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Interes pentru privatizarea Uzinei Electrice: Stiri Zalau
Jo 26 feb 2009 15:48:27 +0200


Cet Zalau
Stiri Zalau: Doua companii si-au exprimat deja interesul de a participa la procedura de negociere ce va fi organizata de Consiliul Local ...

Doua companii si-au exprimat deja interesul de a participa la procedura de negociere ce va fi organizata de Consiliul Local pentru privatizarea companiei de termoficare Uzina Electrica Zalau. „Deja exista doua firme care si-au manifestat interesul sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni de la Uzina Electrica Zalau. Una dintre ele este interesata chiar de investitii mai mari in zona”, a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Capilnasiu, primarul Zalaului.

In cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local s-a aprobat forma finala a dosarului de prezentare in vederea vanzarii si raportul de evaluare a societatii, din care rezulta o valoare de piata a Uzinei Electrice de 20.409.000 lei. Municipalitatea intentioneaza sa vanda, prin negociere pe baza unor oferte finale, imbunatatite si irevocabile, 85 la suta din actiunile companiei de termoficare, in valoare de circa 17 milioane de lei. Detaliile procedurii de privatizare urmeaza sa fie stabilite in zilele urmatoare, cei interesati sa participe la ea urmand sa achite o garantie de aproximativ un milion de lei, bani ce urmeaza a fi restituiti ofertantilor declarati necastigatori.

Uzina Electrica Zalau inregistra, la finele anului 2007, datorii de aproape 17 milioane de lei catre Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), bani reprezentand creditele externe garantate de stat, si pe care compania amintita nu a fost capabila sa le achite. In consecinta, deoarece a garantat pentru ele, statul a fost nevoit sa le plateasca si incearca actualmente sa le recupereze, o parte din bunurile Uzinei Electrice fiind sub sechestru. Acesta a fost pus de catre MEF – Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, asupra unor terenuri si mijloace fixe in valoare totala de circa 17 milioane de lei, in vederea recuperarii ratelor de capital si dobanzilor aferente creditelor externe contractate de la JP Morgan, ABN AMRO Bank si Deutche Bank, fiecare dintre ele in valoare de trei milioane de dolari. De altfel, datoriile totale ale Uzinei Electrice Zalau erau, la data de 30 iunie 2008, de aproximativ 28,8 milioane de lei.

„In acest moment, executarea silita este suspendata, pana la transferarea dreptului de proprietate. Trebuie specificat insa ca valoarea rezultata din evaluare este diminuata cu datoriile existente in prezent”, a declarat, ieri, Viorel Marian, directorul companiei.

Proiectata initial ca sectie a Intreprinderii de Anvelope, pentru a-i asigura energia termica necesara, compania se numea, la momentul infiintarii ei, in 1978, Intreprinderea de Termoficare Industriala Zalau.

Centrala a fost apoi transformata astfel incat sa utilizeze carbunele din bazinul Salaj pentru a produce energia termica necesara intregii platforme industriale, pentru incalzirea orasului Zalau si pentru producerea de apa calda menajera. Actualmente, Uzina Electrica furnizeaza energie termica doar unui numar de circa 1.000 de familii, carora li se adauga majoritatea scolilor si gradinitelor din oras, si unor companii private, dintre care cea mai importanta este Silcotub SA. Numarul angajatilor a scazut si el continuu. Daca in 2003 erau 445, actualmente mai sunt 182, conform datelor furnizate de Viorel Marian.


Sursa: MagazinSalajean.ro
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti