Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
Manastirea Voronet este mult mai veche decat se credea
Jo 28 oct 2010 08:53:07 +0300


Manastirea Voronet
Primul așezământ datează din perioada lui Alexandru cel Bun

O echipă de arheologi ai Muzeului Bucovinei, coordonată de Florin Hău și Ștefan Dejan, a finalizat, sâmbătă, o cercetare arheologică preventivă la Mănăstirea Voroneț, unde pe traseul vechilor chilii de pe latura de sud a monumentului se va ridica un nou corp de chilii în aceeași poziție topografică.

Arheologul Florin Hău a declarat luni pentru Mediafax că cercetările au fost făcute într-o zonă unde au mai fost făcute săpături în perioada 1961-1967 de Radu Heitel și Nicolae N. Pușcașu, care la acea dată au avut ca obiectiv principal să afle dacă biserica construită în 1488 de Ștefan cel Mare este prima sau dacă sub aceasta existase una anterioară.

Cercetările din 1967 au demonstrat că biserica lui Ștefan cel Mare este a doua biserică a așezământului monastic întemeiat la Voroneț, dar nu se știa cât de timpurile era biserica anterioară și se estima că putea data de la 1450.


"Faptul în sine era cunoscut pentru că exista un document din 22 ianuarie 1472 în care apare mențiunea expresă a mănăstirii și a starețului Misail", a spus Hău.

Arheologul sucevean a arătat că cercetările finalizate recent într-unul dintre ansamblurile datând din perioade de dinainte de 1488 arată că acesta datează mult mai devreme decât s-a putut proba.

El a spus că o pivniță cu laturile de 7,3 metri și 6,1 metri, cercetată acum, datează de la începutul domniei lui Alexandru cel Bun, cel mai probabil din 1400-1410.
Hău a precizat că în urma analizei s-a stabilit că la Voroneț a avut loc un incendiu devastator și se presupune că acesta s-a produs în 1475 sau, cel mai probabil, în 1485, când Baiazid al II-lea a dat foc inclusiv târgului Suceava.

El a spus că la 1485 au ars nu numai biserica veche, cu temelie de piatră și construcția din lemn, dar și construcțiile anexă și chiliile.

Biserica nouă a fost construită de Ștefan cel Mare între 24 mai și 24 septembrie 1488, iar în același an, sau cel mai târziu în 1489, se refac și chiliile, a spus arheologul sucevean, care a precizat că Ștefan cel Mare nu a făcut decât să refacă, pe aceeași fundație ce data din perioada lui Alexandru cel Bun, întreaga construcție, dar și pivnița, dar după orizontul tehnicii în care trăia.

Hău a arătat că pivnița din perioada lui Alexandru cel Bun era acoperită cu grinzi de lemn, iar Ștefan cel Mare a reboltit-o cu două travee semicilindrice axate pe patru piloni de piatră cu cărămidă. Totodată, pivniței i se adaugă două corpuri anexă la est și vest.

Lucrările au continuat la Voroneț în etape ulterioare, cea mai importantă fiind cea făcută de Grigorie Roșca în 1547, când bisericii i se adaugă pridvorul și pictura exterioară de valoare universală.


Sursa: Bihoreanul.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti