Știri locale pentru Salaj
ZALĂU ONLINE
Informații despre Zalau și jud. Salaj
TOTALnet Media Group
Google:
Parteneri:

Publicitate:
arkad_kicsi.jpg
70 de ani de la masacrul din Ip
Ma 14 sep 2010 11:34:46 +0300


masacrul din Ip
Rănile trecutului se pot vindeca, dar niciodată uita

Acum 70 de ani, localitatea sălăjeană de la granița cu Bihorul era trecută prin foc și sabie. Hoardele horthyste s-au dezlănțuit asupra civililor români. Nimeni nu a fost cruțat, de la copiii din burta mamei până la moșnegii neputincioși. Astăzi, Prefectura Sălaj organizează la Monumentul martirilor din localitate festivități de comemorare a tragediei prin care au trecut, în acel septembrie negru 1940, românii din acest colț al țării.


monument_ip.jpgModul în care s-a desfășurat masacrul a fost stabilit de către instanța Tribunalului Poporului din Cluj, la 13 martie 1946. Sub pretextul răzbunării a doi militari unguri morți într-o explozie în comuna Ip la 7 septembrie 1940, cu ocazia trecerii trupelor prin localitate, locotenentul Vasvári Zoltán din armata horthystă părăsește, în 13 septembrie 1940, localitatea Nușfalău, unde se afla cantonat, îndreptându-se cu compania sa spre Ip. Motivul răzbunării este unul fictiv, explozia producându-se din cauza unui defect de ambalaj al muniției, dovadă fiind faptul că cei patru români arestați la momentul incidentului au fost ulterior eliberați.

În noaptea de 13 spre 14 septembrie, în jurul orei 23.00, locotenentul Vasvári Zoltán ajunge în Ip. Împreună cu membrii gărzii naționale din comună s-au dus pe la casele mai multor locuitori, trezindu-i din somn și împușcându-i. Au fost uciși în acest mod 18 români. Crimele au fost comise înainte de miezul nopții. Întors la sediul gărzii naționale din Ip, Vasvári Zoltán dă indicații membrilor să pregătească 10 căruțe și mai mulți oameni pentru dimineață, în scopul îngropării victimelor ucise până atunci. Locotenentul părăsește apoi postul. Imediat după aceea din sat se aude o rafală de mitralieră, iar Vasvári se întoarce la sediul gărzii naționale, pretextând că sătenii români i-au atacat compania. Furios, se adresează oamenilor din corpul de strajă local, amenințând că va incendia comuna. Unul dintre comandanți a încercat să-l oprească, răspunzându-i că așezarea este compusă în proporție de 70% din maghiari. Atunci Vasvári Zoltán a cerut să i se dea oameni din garda locală care să arate le soldaților lui casele românilor, pentru a-i împușca. S-au format șase echipe de soldați în frunte cu câte un om din garda locală, drept călăuză. În noaptea aceea au fost uciși prin împușcare sau înjunghiere cu baioneta 157 de români, printre ei aflându-se octogenari, femei gravide, copii în leagăn.

comuna_ip_dupa_masacrul_horthyst.JPG

Comuna Ip dupa Masacrul HorthystA doua zi dimineața, din ordinul locotenentului Vasvári, mai mulți localnici au fost puși să sape o groapă în cimitirul satului, iar alți săteni au fost scoși cu căruțele și au mers din casă în casă pentru a ridica și transporta cadavrele la groapa comună.


Sursa: Crisana.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor
Curs valutar:

Alte stiri:


Copyright 2007 Toate drepturile rezervate. TOTALnet Media Group

XML

www.zalon.ro
e-mail: info@oron.ro

Best-top Romania - Lista de top globala Web-Top.ro ::   Firme in Romania, Expozitie Virtuala, Oferte de Afaceri, Lista firmelor romanesti